Det var cirka år 1450 till 1600-talet som renässansen pågick, även om det är rätt svårt att sätta de exakta datumen för eran. ”Renässans” betyder pånyttfödelse och tidperioden förknippas en hel del med viljan att lära sig mer om sig själv, sin kultur, världen och utforska dessa i sin helhet. Under denna tidsperiod tog man flera initiativ på att kartlägga stora delar av världen och försöka besvara existensens alla frågor. Detta inspirerades av de gamla romarna och greker, vars idéer och driftighet sågs som någonting att sträva efter.

Under den här tiden var det flera personer som lyckades skapa sig ett namn i historien. De mest kända är nog Christofer Columbus, en upptäckare, Nicolaus Copernicus, en matematiker och astronom samt den kända konstnären Leonardo da Vinci.

Musiken under renässansen fokuserade inte lika mycket på instrumental musik som tidigare utan mer på vokalmusik. Instrumenten var fortfarande inte särskilt utvecklade och väldigt dyra. Det viktigaste med musiken under renässansen var orden och musikens förhållande till varandra.

Några av de viktigaste kompositörerna från tidsperioden är bland annat Giovanni Pierluigi da Palestrina, Thomas Tallis, Palestrina och Tomás Luis de Victoria. De var som störst under 1500-talet.

Du kanske också gillar...