Den sortens musik som spelas i bakgrunden på ett tv-, dator- eller mobilspel kallas för spelmusik. Det spelar ingen roll vilken sorts konsol du föredrar. Om du till exempel spelar på en Nintendo Switch kan du säkert hålla med om att musiken till dina favoritspel är en viktig del för din spelupplevelse. Därför kommer vi i det här inlägget att ge dig en kort genomgång av spelmusiken och dess historia.

Vad är spelmusik?

Innan vi kan gå in mer på spelmusiken och dess historia är det bra om du har lite koll på vad spelmusik faktiskt är för något. Kort sagt är spelmusik den sortens musik som spelas i bakgrunden när du spelar. Musiken används för att förstärka spelets berättelse, precis som man gör på film. En sorts musik kan spelas när det är strid och en annan sorts musik kan spelas när du tar dig mellan olika platser i spelet. Spelmusik består oftast av instrumental musik. De enda gångerna man inkluderar sång i spelmusik är i trailers för ett kommande spel.

Spelmusikens historia

Den äldsta sortens spelmusik kallas för bitpop och utvecklades för att den skulle få plats på ett chip. Detta var på 1970-talet då arkadspel fick sitt stora genombrott. Men till skillnad från nu så var det programmerarna bakom spelen som också tog fram musiken. Idag när spelindustrin har vuxit sig större är det vanligt att man tar in en kompositör som skapar spelets soundtrack.

Nästa steg i spelmusikens utveckling kom på 1980-talet när hemdatorn började komma. Med hemdatorn behövde man inte längre ta sig till spelhallar utan man kunde spela tv- och datorspel på hemmaplan. Det var på 1980-talet som några av de största spelkonsolerna togs fram och med det kom även några av spelvärldens största kompositörer. Den allra kändaste heter Koji Kondo och var anställd av speltillverkaren Nintendo. Han har bland annat skapat musiken till Super Mario Bros. som de allra flesta kan nynna signaturmelodin till, och Legend of Zelda.

Några andra exempel på framgångsrika spel som är särskilt uppskattade för sin musik är till exempel bilspelet Grand Theft Auto och Final Fantasy.

Spelmusiken idag

Eftersom att spelindustrin har blivit allt större har även spelmusiken blivit allt viktigare. Förutom att man kan njuta av musiken under tiden man spelar är det många som väljer att lyssna på musik från olika spel även när de inte spelar. Med dagens streamingtjänster kan man ta med sig musiken var man vill, vilket gör det möjligt för dig att lyssna på spelmusik när du vill. Förutom att du har möjligheten att lyssna på spelmusik när och hur du vill kan du också spela när du vill. Både på mobiltelefonen och med en bärbar spelkonsol, till exempel Nintendo Switch. Idag är bra musik till spel ett måste och det läggs en hel del krut på att få till ett bra soundtrack till de nya spel som kommer ut på marknaden.

Du kanske också gillar...