Musikens historia

Lars Winnerbäck

En av de största svenska popartisterna, som håller sig till musik på svenska, är Lars Winnerbäck. Trots att han idag är en väldigt framgångsrik musiker var vägen dit väldigt lång. Winnerbäcks debutskiva gavs ut på ett skivbolag som han, tillsammans med vänner, startade.

År 1997 kom Winnerbäck i kontakt med Johan Johansson och Stefan Sundström som hjälpte honom genom att medverka på andra skivan. De tog även med honom på sin turné ”Bland skurkar, helgon och vanligt folk, två år senare.

Winnerbäcks långa väg till toppen ledde till att han skaffa sig en lojal grundpublik.

Fjärde skivan han gav ut ledde till att Winnerbäck tilldelades ett Bellmanpris. Därefter började det riktigt rulla på. Han gav ut ytterligare en skiva i början på 2000-talet och åkte sedan på en turné runt om i landet. Därefter valde han att ta en kort paus men kom tillbaka med ”Söndermarken”, en skiva som ledde till att han fick åka på en slutsåld turné. Efter det har han fortsatt att släppa flera skivor och samarbetat med andra framgångsrika artister.

För alla som följt Lars Winnerbäcks karriär sedan starten kan det vara svårt att förstå att de första skivorna är skrivna av samma person som den man som idag är känd som Lasse med svenska folket. Själva framgången han haft är dock inte lika svår att förstå, Winnerbäck har nämligen en riktig förmåga att skriva texter som är en kombination av lättillgänglighet och komplexitet med melodier som går in i hjärtat. Dessutom går det att beskriva honom som en förnyare av popbranschen i Sverige, framförallt genom att sammanföra vistraditionens berättartradition med ett användande av de folkkära karaktärerna.

Du kanske också gillar...