Broder Daniel är en svensk musikgrupp som bilades på slutet av 1980-talet. Dock dröjde det fram till slutet av 1990-talet innan de blev exponerade för en större publik. Det var tack vare att tre av låtarna från gruppen användes i filmen Fucking Åmål. Gruppen gick därefter från att vara ett mindre indieband till att bli bandet på det svenska folkets läppar.

Succén fortsatte med att Broder Daniel spelat i Sen Kväll med Luuk. Det ledde till att låten Shoreline började efterfrågas på uteställen. ”Spela Shoreline” blev snart ett uttryck som därefter ledde till en rörelse vilket i sin tur ledde till att det sattes upp en minnessten med texten ”Spela Shoreline” i Slottsskogen av två konstnärer.

Bandet valde att lägga ner år 2008 efter att Anders Göthberg tog sitt liv. De spelade en sista konsert som hyllning till honom på Way Out West. Konserten var en väldigt känslosam stund för både publik och band. Konserten släpptes sedan som dokumentärfilm, When we were winning, året därpå.

En rolig fakta för alla intresserade är att mellan åren 1989-1994 var Håkan Hellström medlem som trummis i Broder Daniel. Han var även med som basist mellan åren 1998 till 2002.

Du kanske också gillar...