Kuba är väldigt känt som ett riktigt musikland. Den kubanska musiken, som ofta har rötter från slavhandel och kolonialismen, innefattar en rad olika former och genrer. Många av dessa genrer är dessutom etablerade och erkända på världsmusiks-marknaden.

I många fall handlar den kubanska musiken om sammansmältningar av musik som har spanska rötter och/eller afrikanska rötter. Dessa influenser har sedan lett till att det skapats nya musikformer på ön. Kubas urinvånare utrotades tyvärr så vi vet inte särskilt mycket om deras traditioner inom musiken.

När spanjorerna utvandrade till Kuba tog de med sig flera europeiska danser, som paso doble, minuet och fandango. De tog även med sig notskriften från väster och den klassiska gitarren. En del av spanjorerna hade även med sig slavar från Afrika som också tog med sig musiktraditioner, som claves och cajón, två unika instrument. När det kommer till de musikaliska elementen tog afrikanerna med sig polyrytm/rytm och européerna melodier. Dessa influenser har lett till att den kubanska musiken blivit en stor succé.

Olika genrer

Habanera

Habanera är den största och mest välkända musikgenren som går att förknippa med Kuba. Det är speciell kubansk dansstil och musik som uppkom i början på 1800-talet efter en fransk-haitisk kontradans. Stilen spred sig vidare till Europa där den blev väldigt populär. Därefter har habanera kommit till att förknippas mer med Spanien, och Katalonien, trots att den utvecklades på Kuba.

Det som kan göra genren lite förvirrande är att vissa beskriver den som en långsam musikstil och danssolo, medan andra beskriver att den har ett väldigt snabbt tempo och en organiserad dans.

En av de första populära låtarna inom genren var La Paloma som skapades av Sebastián Yradier.

Son

En annan välkänd genre som går att associeras med den kubanska musiken är son. Det går att säga att genren är för kubanerna, som sambon är för brasilianarna och tangon för argentinarna. De vanligaste instrumenten i genren är kontrabas, claves och spansk gitarr, men framförallt är det tres, en kubansk gitarr, som går att koppla med genren. Son är en väldigt dansvänlig musikstil med en distinkt och synkoperad rytm.

Timba

Timba, eller kubansk salsa, som det ofta kallas, är ytterligare en populär genre i Kuba. I genren kan man höra instrument som gitarr, piano, trombon, trumpet och Conga-trumman. Timba är dessutom en väldigt dansvänlig genre med härlig rytm.

Du kanske också gillar...